Hovedsignal

Togdillen laver nogle udemærkede signaler til brug for modelbanen. Signalmasten lavet af krympeflex kunne dog laves pænere men det er en anden historie som andre har fundet gode løsninger på.
Hovedsignalet som måske er det mest enkle til modelbanen består af rødt og grønt lys som har følgende betydning:
Kør og stop er vel ligetil at forstå hvad betyder, men hvad med 'Kør igennem' samt 'Stop og ryk frem'.

Ifg. Dansk signalleksikon er betydningen dette:
'Kør igennem': Gennemkørselssporet (det bedste spor) gennem station er ledigt og der kan køres igennem uden nedsat hastighed. Se flg. link for yderligere detaljer.
'Stop og ryk frem': Stands foran signaler og forsæt derefter med nedsat hastighed. (40km/t på station og 60km/t på fri bane). Se flg. link for yderligere detaljer.

Der er to software versioner.
V1.4: Sætter pin 5 høj når der er fast rødt lys på signalet. Dette kan f.eks. bruges til at styre et relæ (eller en fet) som kan aktivere ABC braking i et lokomotiv med Lenz Gold dekoder monteret.
Se her. Klik på 'Asymmetrical DCC'.

V1.5: Når pin 5 sættes lav går signalet på fast rød. Denne pin kan styres fra en grøn knap på et modstående signal, således at signalet sættes på rødt lys når modstående signal sættes på grøn lys.


Styring af signalet på modelbanen
For at få hovedsignalets lamper til at blinke har jeg brugt en PIC12F675 microcontroller fra Microchip som er ideel til formålet. (Rent faktisk kunne man have nøjes med en 12F629. Forskellen er at '675 har indbygget A/D converter som ikke bliver brugt i denne konstruktion og det har '629 ikke. Men jeg havde kun købt '675 til mit lager :-)
Diagrammet er enkelt. Ud over PIC16F675 skal der bruges en 100nF kondensator, samt to ringetryk og så hovedsignalet fra Togdillen, hvorfra man får lysdioderne samt formodstandene til disse.



Virkemåden er at et tryk på det grønne ringetryk (G) så lyser den grønne LED. Et tryk til og den blinker. Yderligere et tryk og den lyser fast igen osv osv.
Tilsvarende funktion med den røde LED.
Hexfilen med programmet V1.4 til PIC'en findes her, og V1.5 findes her
Denne fil er kompilet til en 12F675 og er ikke testet på en 12F629.
En lille video med demonstration af virkemåden er her:

(c) Jan Madsen, Oktober/November 2008
Ny software v1.5 Marts 2009
Tilbage til Menu